Links zie je de layout van een type M, rechts de vermoedelijke layout van een type MG. Het bunkerontwerp links heeft een brede ingang (125cm) welke eveneens diende als opslagplaats voor twee Spandau MG 08 machinegeweren. De binnenmuur zit meer verzonken waardoor de twee dubbele klapdeuren van de centrale ingang geopend kunnen worden. De 18 manschappen konden hier zittend schuilen tijdens een bombardement.
Het bunkerontwerp rechts, gebouwd in de Turnhout-Kanalstellung heeft een smallere ingang (100cm) waarin ook twee Spandau MG 08 in opgeborgen diende te worden. Deze bunker had geen deuren maar wel houten panelen die licht diagonaal voor het deurgat geplaatst werden, dit kan je zien op onderstaande foto (de diagonale lijnen in het beton). Deze methode zien we ook terug langs het westfront in Frankrijk. Ik heb al enkele modellen getekend hoe de manschappen ondergebracht zouden kunnen worden in dit bunkerontwerp zonder wapens die hinderlijk in de weg staan maar dan kom ik in de problemen met het aantal manschappen. Volgens de beschrijving van een Duits document van de Turnhout-Kanalstellung was deze bunker voorzien voor 18 manschappen, geen tien zoals ik hieronder ingetekend heb. Dus dan komen we weer op bovenstaand model, met de MG's in de smalle ingang.
Hetgeen ik hieruit kan concluderen is dat het hoogstwaarschijnlijk wel bovenstaande layout is geweest voor de type MG en dat het grote verschil tussen beide bunkers de ontwerp datum is (welke niet exact bekend is). De type M lijkt zwakker te zijn tegen een voltreffer door de ruimere gang en kamer, de type MG (moderner?) lijkt een voltreffer beter te kunnen weerstaan door zijn extra binnenmuur maar moet dan inboeten op ruimte.
Twee pogingen om de Spandau MG 08 machinegeweren op te bergen in deze bunker zonder hinderlijk te zijn voor de manschappen in de toegang. Beide pogingen zijn foutief daar deze niet overeenkomen met het benodigde aantal manschappen volgens de Duitse documentatie.
De diagonale schaduwlijn waartegen houten deurpanelen voor de ingang gezet werden. Zo kon men de schuilplaats afsluiten tegen rondvliegend stof en puin tijdens een bombardement en zo kon men de deur openen door het deurpaneel op te heffen over de Spandau MG 08's die in de ingang opgeborgen stonden.
Legende van een Duits document uit het archief van Jean Rijlant. Hierop zie je de benaming van bovenstaand type bunker Masch.Gew.Stand zugl(eich) Unterschlupf für 18 Mann. Door dit stukje tekst ben ik te weten gekomen dat het een onhandig bunkerontwerp moet geweest zijn met twee Spandau MG 08's in de smalle bunkeringang.
Conclusie, de enige mogelijk manier om twee MG's én 18 manschappen onder te brengen in dit bunkerontwerp.