vrijdag 18 oktober 2024

Klerkenriegel: Unterstand

 50°58'44.57"N 2°57'49.45"E


Deze manschappenbunker behoort nog net tot de Klerkenriegel, met de Flandern-I-Stellung op ongeveer 500 meter daarachter. Het westfront in Vlaanderen was extreem uitgebreid en complex. De stellingen lagen soms op honderden meters van elkaar, wat het vandaag, honderd jaar later, moeilijk maakt om precies vast te stellen bij welke linie bepaalde bunkers hoorden. Na enig onderzoek is echter duidelijk dat deze bunker deel uitmaakt van de Klerkenriegel.

3D plan getekend door Tom Oliviers

De Klerkenriegel bevond zich al behoorlijk ver achter de frontlinie. Op een stellingskaart van 16 oktober 1917 staat deze bunker aangegeven. Eerst was er een inundatiezone, gevolgd door de voorste linie, de Merkemlinie en opnieuw gevolgd door de Brabantlinie. Daarachter lag de II. Stellung, maar voordat de vijand deze kon bereiken, moest zij eerst de Bultehoek-Riegelstellung en de Kloster-Riegelstellung doorbreken. Bij een opmars richting de II. Stellung kreeg de vijand bovendien te maken met zware artilleriebeschietingen vanuit het destijds grote Wald von Houthulst. Voor dit woud lag de Wald-Riegelstellung, en achter dit woud bevond zich de Klerken-Riegelstellung, waar de besproken bunker gebouwd werd.

Mocht de vijand ook deze linies doorbreken, dan volgde de meest moderne linie: de Flandern I-Stellung, ondersteund door een Artillerie-Schütz-Stellung. En zelfs daarna was het niet voorbij, want de Dixmuide-Roeselare-Riegel en de Flandern III-Stellung lagen verder naar achteren, beide eveneens versterkt met artillerieposities.

Het front dat hierboven wordt beschreven, besloeg een breedte van 16,5 km. Deze afstand was gevuld met prikkeldraadversperringen, loopgraven en artilleriebatterijen, afgewisseld met opnieuw prikkeldraadversperringen en loopgraven. Het patroon herhaalde zich meerdere keren: prikkeldraad, loopgraven, artillerie... Dit herhaal ik bewust om de immense omvang van het westfront in Vlaanderen te benadrukken. Elke loopgraaf was bovendien gevuld met bunkers, dugouts en houten barakken, wat de verdediging nog verder versterkte





 

 



 

 

 


 


 


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten